Tutustuminen robottiautojen teknologiaan

Tampereen seudun sähköteknillisen yhdistyksen jäsenet (TSSY Ry) tekivät Excursion VTT:n tutkimus- ja testaustiloihin. Siellä meitä odotti mielenkiintoiset robottiajoneuvot ja näisen ihmellisten robottiautojen teknologian esittely. Teknologia ei sinänsä ole ihan täysin uutta. Esim. työkoneissa on käytetty jo pitkään robottiohjauksia. Mutta täysin itsenäisesti robottiohjauksella toimivaa maantiekäyttöön tarkoitetuja ajoveuvoja ei vielä ole ajoneuvotuotannossa. Lyhyen matkaa uudet ajoneuvot kulkevat ”itsekseen”. Näissä malleissa puhutaan lähinnä ajoavustuksesta.

Anturit havainnoi ympäristöä

Tilaisuudessa tutustuttiin erilaisiin antureihin, jotka havainnoin ympäristöä ja myös tekoälyä hyväksikäyttäen. Ajoneuvossa on mm. laser-skanneri, pitkän- ja lyhyen kantaman tutka, lämpökamera, stereonäköjärjestelmä, GPS-antennit ja matkapuhelinverkon kautta yhteys muihin ajoneuvoihin. Esittelyvideolla yhdistyksen jäsenille esiteltiin eri skenaarioita talvi-, sumu-, sade-, ym. olosuihteista, joita pitää ottaa huomioon sekä ihmiset ja muut ajoneuvot. Oikeastaan ihan kaikki mitä ihminenkin aistii ja näkee liikenteessä sekä ympäristössä.

Tulevaisuus näyttää siis vahvasti siltä, että näitä robottiautoja tullaan näkemään jonain päivänä katukuvassa yhä enemmän. Robottiautot tulevat leviämään kaikkialle lähivuosina ja tulevat mullistamaan ajoneuvoteollisuuden sekä autoilukulttuurin. 🚗🚌🚕🚐🚛🚎🚕🚌

Lisää valokuvia TSSY Ry:n facebook-sivuilla

Videolla VTT:n koeauto Marilyn liikenteessä

mtlsuunnittelu.fi